Editörden: “YENİ DÜNYA DÜZENİNDE OTOMOTİV ÇAĞI”

0
2106

   Otomotiv sektörü Korona günlerini en yoğun yaşayan sektörlerden biri. Bunu yazılarımızın tamamında dile getirdik. Artık salgın ile yaşamanın alışılmaya başlandığı ve hayatın normale gelmesi gerektiği dönemlere dünya yavaş yavaş giriyor.

Hayatın temel  ilkelerinden biri yaşam için üretme ve  maddi kaynak sağlayarak ihtiyaçları karşılama durumu.

Otomotiv açısından da bu fabrikaların yeniden üretime başlaması ,yeniden ham madde tedarikinin gerçekleşmesi ve nihayetinde lojistikle beraber üretilen ürünün yani  motorlu taşıtların satılması ve yaşama girmesi..  Süreç kısaca bu şekilde.

Korona öncesi ve sonrası dünya gerçeğini de unutmamak lazım. Yeniden normale dönecek dünya 2019 da bıraktığımız alışkanlıklara sahip olmayacak, olamayacak.

Citroen Türkiye' de eve araç teslimine başlayan markalardan.
Citroen Türkiye’ de eve araç teslimine başlayan markalardan.

Bunda en başta da kırılgan güce sahip olan insan gücünün daha az maliyetli ve üretken mekanik güce yani robotlara ve makinelere dönüşümü geliyor. Hali hazırda zaten dünyadaki pek çok otomotiv üretim merkezinde kısmi robotlar görev yapıyor. Bu üretimin zaman zaman yarısına kadar olan kısmını etkiliyor. Otomobillerin  ham çelikten kaynaklanması, şasinin oluşturulması, boyanması hep robot gücü! İnsan faktörü iç detaylar ve kontrol kısmında devreye gidiyor. Ancak anlaşılan o ki hemen olmasa da en kısa sürede bu kısımlarda da insan etkisinin minimuma düşürülmesi  üretim açısından önemli.

İşin istihdam ve insani boyutu elbette ayrı o farklı birer yazı konusu. Yine üretim sonrası araçların sevkiyatları da tırlar gemiler vs. ile yapılıyor burada da insan yükünün belli bir katkısı var.  Ancak  yükleme sonrası taşımanın insansız tırlar veya gemiler ile uzaktan erişimle yapılması gündemde.

Ve tabii gelelim sürecin en son kısmı yani direkt insanın insan ile temas ettiği satış kısmına işin en enteresan ve zorlu kısmı burada başlıyor.

Türkiye’ de Ford Truck ve AVL Platooning aslı çalışması sürdürülmeye devam ediliyor. Yakın zamanda Platooning’ li Ford Fmax leri yollarda görmeye başlayabiliriz

Hali hazırda dünyadaki satış ağının %90 ‘ı insan etkenli satışla sağlanmakta . Burada devreye online adını verdiğimiz internetten uzaktan satış ile showroom da kısmen ya da tamamen robotik ya da sanal satış enstrümanlarının devreye girmesini göreceğiz.

Tabii bu süreç biraz bilim-kurgu filmi tadında olacak ve hemen ülkemizde göremesek te ABD ve Avrupa gibi gelişmiş teknoloji alt yapılarında bunlar 1 yıl içinde hayata geçebilir.

Özetle bir müşteri olarak showroom’a girdikten sonra ki bu showroomlar eskisi gibi devasa boyutlarda değil  uygun ölçülerde olacak. Sizi sanal satış danışmanları sesli ve görsel olarak karşılayacak  size araçları anlatacak isterseniz broşürleri e-mail olarak  gönderecek yada printer ile çıktı almanızı sağlayacak . Bu hem aracın dışını hemde içini gezerken sanal tur ile olacak. Ardından isterseniz bir şekilde güvenlik onaylarından geçip kimlik bilgilerinizi paylaştıktan sonra. Belki bir personel nezaretinde test yapıp  sonunda siparişinizi sanal ortamda verip ister rengini ister özelliklerini kendiniz kişiselleştirebileceksiniz.

Bütün bu işlemler minimum sürede ve sıfıra yakın maliyetle olacak. Neticede robotlara ve bilgisayar programlarına yemek yada ücret verilmiyor, sigorta iş güveliği riski de yok !!!

İşin zorlu olan ikinci yönü ise ülkemizde de özellikle giyim ve tüketim maddelerinde artık sıkça kullandığımız elektronik alışveriş sitelerine geliyor. İleride her marka online mağazalarda satış yapacak. Burada ülkemizdeki sıkıntı, tüketici kanunundaki 15 gün içinde iade süreci maddesinden ötürü bu sistemin otomotivde olmaması…

Ama bu ilerde yapılacak düzenlemelerle değişebilir. Yani özetle siz istediğiniz bir aracı web sitesinden inceleyip hatta sanal turla gezip ve test ettikten sonra istediğiniz paketleri ekleyip çıkararak en sonunda banka ödemesi ile sipariş edebileceksiniz. Araç evinize plakalı, içinde bir miktar benzinle ve sigortalı olarak taşıyıcılarla teslim edilecek. Size ise paket içinde gelen anahtarı ve evrakları alıp aracınızı kullanmak kalacak.

Bütün bu anlattıklarım size çok saçma ve gerçek dışı  mı geliyor ?  İçinde olduğumuz ve artık pek çok şeyi sanal yaptığımız şu ortamda hiç sanmıyorum !

 

Bu süreç bize en acayip bilim-kurgu filmlerinin bile gerçek olabileceğini gösterdi. Kaldı ki otomotiv sektörü dijitalleşmeye en uygun ve hazır sektörlerden biri ,artık insansız akıllı otomobillerin kullanıldığı çağa girdik. Belki de birkaç yıl içinde satın aldığımız araç kendisi evimize gelip bizi alacak ve gezdirecek. Korona sonrası yeni dünya ‘ya hoş geldiniz !!!!

Korhan ÖNDER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz