Almanya Tam Karantinaya Geçiyor! Otomotiv Sektörü Endişeli

0
1303

   Merhaba değerli otomotiv severler, Covid-19 salgınında maalesef beklenen oldu ve Avrupa İkinci dalgayı sert bir biçimde yaşıyor. Tabii ilk dalgaya göre neyi nasıl yapacağını bilen ve acı tecrübeler yaşayan Avrupa ülkeleri ikinci dalgaya biraz olsun hazırlıklı , ancak gene de sağlık herşeyin başı ve vaka ile ölüm sayıları arttıkça ülkeler radikal önlemler almak zorunda kalıyor.

İşte bunların son örneği Avrupa’nın En Büyük Sanayii ve Üretim ülkesi Almanya’dan geldi.

Başbakan Merkel ile eyaletlerin başbakanları Almanya’da 16 Aralık’tan itibaren sıkılaştırılmış Koronavirüs önlemlerinin devreye girmesi üzerinde uzlaştı. Ülkede kamusal hayatın büyük ölçüde sınırlandırılması öngörülüyor.

Yeni kapanma önlemleri 16 Aralık’tan itibaren geçerli olacak. Buna göre, 16 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında perakende satış yapan tüm işletmeler kapanacak. Anlaşmaya göre, yalnızca marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünlerinin satıldığı mağazalar, gözlük ve kulaklık gibi sağlık ürünlerinin satıldığı mağazalar, benzinciler, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri gibi acil gündelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik işletmeler kapanma uygulamasından muaf tutulacak.

Bavyera Başbakanı Markus Söder ise bugün kabul edilen kapanma önlemlerinin süresinin uzatılabileceğini söyledi. Söder, önlemlerin 10 Ocak’a kadar planlandığını ancak gerektiği müddetçe yürürlükte kalacağını ifade etti. “Korona kontrolden çıktı” diyen Bavyera Başbakanı, Başbakan Merkel ile eyalet başbakanlarının kapanma önlemleri üzerinde uzlaşmış olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Görüldüğü üzere geniş kapsamlı bir kapanma var. Peki  ülkenin ve dünya pazarının can damarlarından otomotiv sektörü ? Şu anda tam bir belirsizlik ve kaygı var ancak bu kadar geniş kapsamlı önlemler içinde fabrikaların durumu da sanki olumsuz.

Zaten bazı uzmanlar böyle bir senaryoyu bekliyordu. Almanya’da otomobil tekellerinde 833 bin işçi çalışıyor ve bu tekeller için üretim yapan yan sanayi, araba satış galerileri, araçların sigorta işlemleri ve bürolarda çalışanların toplam sayısı ise 311 bin.

Ayrıca gecikecek siparişler, iptaller ,sevkiyat ve lojistik problemleri vs bunların hepsi zaten arzı daralan otomotiv piyasasını ve dolayısı ile ülkemizdeki otomotiv satış ve arzını da yine mart nisan seviyesine düşürebilir.

Bu noktada dövizin biraz inmesi ile fiyatlarında indirimlere giden bazı markalar yeniden fiyat yükseltme ve sipariş ötelemeye geçebilir. Böyle bir tabloda 2021 yılının ilk çeyreğinde globalde ve ülkemiz otomotiv pazarında bir daralma kaçınılmaz gözüküyor.  Bu dönemde araba bağlantısı yapanlar ve almak isteyenlerin dikkatine !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz